CUM AFLAM NIVELUL PH-ULUI DIN ORGANISM SI CUM IL REGLAM?

Dieta alcalină este apreciata si printre vedete, după ce Victoria Beckham a vorbit pe Twitter despre beneficiile ei.

Vezi  de ce sustinatorii dietei spun că ea ar ajuta în lupta impotriva cancerului…

PENTRU INCEPUT SA INTELEGEM CE ESTE PH-UL:

Grila de masurare a PH-ului variaza de la 0.0 la 14.0.

PH-ul 0.0 este aciditatea maxima (ex. acid de baterie), iar PH-ul 14.0 este alcalinitatea maxima (ex. inalbitori, dero etc).

Media PH-ului rezulta a fi 7.0. PH-ul in jurul acestei valorii este considerat un PH neutru. Toate valorile peste 7.0 indica alcalinitate, iar valorile sub 7.0 arata aciditate.

Scara PH-ului este logaritmica si nu liniara. Astfel fata de PH 7, este mai alcalin de 10 ori PH-ul 8, de 100 de ori PH-ul 9 si de 1000 de ori PH-ul 10.

CARE ESTE PH-UL OPTIM AL TRUPULUI NOSTRU?

PH-ul salivei este cuprins de regula intre 6.4 si 7.5. La nivelul orificiului stomacal, pe unde patrunde bolul digestiv, PH-ul scade la valorile de 4.0 - 6.5, fiind mai acid pentru faza de predigestie. Sucurile digestive sunt foarte acide (sucul gastric are un PH de 1.5-2.0) si asfel stomacul are in mod ideal un PH de 1.35 – 3.5, pentru o digestie corespunzatoare.

Dupa ce alimentele sunt dizolvate de sucurile gastrice, ele intra in intestinul subtire, unde PH-ul se schimba la 7.0 - 8.5. Aici are loc absorbtia de nutrienti si eliminarea reziduurilor prin colon (al carui PH este de 4.0 - 7.0).

PH-ul pielii normale este unul acid, variind usor in functie de zona, intre  pH 4,5 si 6.2.

Aciditatea este mai pronuntata la axile si mucoasele intime (PH 4.5) si este usor diferita in functie de varsta.
La nivelul fetei, un ten normal are un PH de 6.2, un ten uscat are un pH sub 6.2, in timp ce PH-ul unui ten gras depaseste 6.2. Tenul cel mai acid este si cel care imbatraneste mai repede.

Urina are PH 4.5-8.0 (un barometru pentru starea organismului).

Masa musculara are PH-ul 6.1.

 Lichidul lacrimal are PH-ul 7.4-7.7. Ochiul suporta mai bine un PH alcalin (pentru picaturile de ochi).

  Pentru ca celulele să funcţioneze corect, PH-ul acestora trebuie să fie uşor alcalin. PH-ul corpului uman este dat de nivelul acestuia in sange si optim, el este mai alcalin decat 7.0. La PH 7.365 (hidrogen potential), toate celulele din corpul nostru functioneaza, mor si se regenereaza perfect, aceasta fiind denumita in termeni medicali Homeostaza ( Balans Uman in latina).

 Daca temperatura ideala a trupului uman este in jurul a 35.0 grade C pentru a functiona optim , la fel si sangele functioneaza la un un balans ideal intre aciditate si alcalinitate, in jurul PH-ul de 7.365.

In mod normal, PH-ul sangelui ar trebui sa oscileze undeva intre 7.35 – 7. 45. Asadar PH-ul lui este usor alcalin si nu acid.

In cazul in care PH-ul sangelui scade cu mult sub 6.8 sau creste peste 7.8, celulele inceteaza sa mai functioneze, iar omul isi pierde functiile vitale.

Organismul uman urmareste sa  pastreze PH-ul sangelui la nivelul optim de 7.35 pentru a nu scadea sub  7.0, nivel unde se poate intra de coma si chiar deceda. Deoarece scara PH-ului este logaritmica, o variatie aparent infima reprezinta o stare de aciditate  de 4 ori mai crescuta. Asadar sangele din orgamismul uman “isi permite” o variatie foarte mica in jurul valorii optime. Ca sa mentina alcalinitatea, neutralizand acizii din sange, corpul extrage mineralele stocate in organele noastre si in oase. Se produce astfel acidifierea organelor, inainte de acidifierea sangelui. Aciditatea crescuta pe termen lung in organism, accelereaza imbatranirea organelor noastre interne si a tesuturilor.

Conform nenumaratelor studii medicale, a concluziilor multor oameni de stiinta si medici,indiferent de genetica, nici o forma de infectie, ciuperca, bacterie, virus, celula cancerigena nu poate supravietui daca tinem constant sangele in homeostaza,  PH 7.356 (American Journal of Medicine, ed.2001).

Boala apare într-un mediu acid (PH acid). Cercetarile in domeniu arata ca organismul nu se poate vindeca, daca PH-ul sau nu este mai degraba alcalin. Dacă nu normalizăm PH-ul sângelui, este dificil să vindecăm mai ales bolile grave. In conditiile in care PH-ul corpului este dezechilibrat, prin abuzul repetat de toxine si stress, organismul nu mai poate asimila vitaminele, minerale si alte substante esentiale starii de sanatate si apar bolile (Dr.Harvey Kellog).

INTERACTIUNEA TRUPULUI UMAN CU PH-UL APEI:

Dacă PH-ul apei este sub 5.6, ea este foarte acidă și cauzează modificări ireversibile la nivelul epiteliilor, iar dacă PH-ul este peste 11.0, apa este extrem alcalină și irită ochii, pielea și mucoasele.

Apa distilata (apa demineralizata) deşi are un PH 6.0-7.5, este foarte agresivă din punct de vedere al acţiunii corozive.

Normativele românești prevăd: 6.5 ≤ pH ≤ 8.5 pentru apă potabilă, obisnuita (destinata atat uzului intern cat si extern).

PENTRU UZ INTERN: o apă cu un PH neutru corpului uman,  este de 7.35-7.45, cel propriu sangelui. Pentru ingerare se recomanda o apa cu PH mai mare sau macar egal cu aceste valori (care este intens hidratanta), iar o apa cu efecte vindecatoare asupra trupului uman (dovedit stiintific - Dr. Leonard Horowitz, autorul cartii „Aids és Ebola”), alcalina forte, are un PH 9-10.

PENTRU UZ EXTERN: pentru spalat si imbaiat se recomanda o apa cu PH-ul propriu pielii sanatoase care este 4.6-6.2, adica usor acid. Se mentine astfel un control asupra enzimelor de la suprafata pielii ce impiedica dezvoltarea bacteriilor (mai accentuate in mediile alcaline).

CUM AFLAM NIVELUL  PH-ULUI DIN ORGANISM

Testarea nivelului propriu de PH, se poate realiza in mod regulat, inmuind o hartie de turnesol in saliva sau sau urina, la prima ora a diminetii, fara sa fi consumat inainte mancare sau apa.

CUM NE REGLAM PH-UL TRUPULUI?

Reglarea nivelului de PH se poate realiza in principal printr-o dieta echilibrata, alcalinizanta, un stil de viata sanatos si miscare zilnica,  pentru a preintampina dezechilibrele generate de stresul si emotiile negative, mancarea prost digerata (sau mai bine zis nedigerata)  si medicamente.

CARE ESTE DIETA ALCALINA?

Din cercetarile dr. Otto Warburg concluzionam ca avem nevoie de o dieta alcalina, bogata in clorofila, aducatoare de oxigen in corpul nostru. Apa ionizata (alcalina) intra si ea in categoria aceasta deoarece are un PH ridicat si este bogata in oxygen.

 Conform dr. Robert Morse, alimentele se pot împărţi în două mari categorii: alimente care produc reacţii acide în organism şi alimente care produc reacţii alcaline, conform calităţii proteinelor, hidraţilor de carbon, grăsimilor, mineralelor şi vitaminelor pe care le conţin, necorelandu-le cu PH lor. Un exemplu relevant este cazul spectaculos al lamaiei, care avand PH-ul 2.4, dupa asimilarea de catre organism, produce alcalinizarea trupului cu un PH 7-9.

Alcalinitatea este cel mai mare agent de detoxifiere a organismului. Cu cât un aliment va determina o alcalinitate mai ridicată, cu atât detoxificarea va fi mai profundă.

O dietă bazată pe fructe și legume, s-a concluzionat ca alcalinizeaza (reduce aciditatea) sângele și asta ar ajuta la însănătoșirea organismului.

Alimentele acidifiante încetinesc, inhibă sau blochează procesul de detoxificare. Ele sunt inflamatoare şi formează mucozităţi în organism, provocând, în final, lezarea ţesuturilor.

In concluzie, conform studiilor stiintifice, dieta noastra zilnica este necesara să fie  o alimentatie 70-80% alcalinizanta si maxim 20-30% acidifianta, consumand si o apa alcalina sau alcalina forte.

Alimentele alcalinizante:

Dintre toate alimentele, vegetalele cu frunze verzi sunt recunoscute ca fiind cele mai alcalinizante pentru corp. În general, fructele sunt un exemplu de alimente alcalinizante. Ele sunt cu adevărat regeneratoare. Paradoxal, caracteristica tipică a multor fructe alcalizante  este aceea că ele conţin o componentă acidă, de exemplu acidul citric, care este neutralizat de către organism pentru a beneficia de mineralele alcaline.

     Alte alimente care formează mediu alcalin: cidru de mere, mere, oţet, lapte bătut, zer crud, alge comestibile, mei, quinoa, soia, hrişcă, laptele proaspat si nefiert, miso, masline, ulei de măsline, uleiuri comestibile presate la rece, condimente naturale, vin organic, iaurt din lapte crud, apa microbiologic pură natural, lămâie, apa cu lămâie, ceai de plante medicinale, migdale, lapte de migdale, ceai verde, rosii, porumb, ciuperci, piersici, ardei rosu, ridichii, ananas, cirese, caise, capsuni, banane, avocado, ceai verde, salata verde, telina, mazare, cartofi dulci, vinete, fasole verde, telina, afine, pere, struguri, kiwi, pepene galben, mandarine, curmale, mango, papaya, spanac, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, morcovi, castraveti, alge, sparanghel, varza Kale, ceapa etc.

Alimentele acidifiante:

Mancarea preparata, incalzita, conservata, rafinata industrial, cu adaos de “E-uri” (conservanti, coloranti, emulgatori, antiaglomeranti, etc).

 Alte alimente care formeaza mediu acid: băuturi alcoolice, bere, apa carbonatata, bauturi acidulate si energizante, sifon, cola şi băuturi răcoritoare, cafea, aspirină, ciocolată şi cacao, orz, ovaz, grau, orez alb si brun, banane verzi, afine, mure, coacăze, pâine, produse de patiserie, paine alba, dulciuri, gem, dulceata,  prăjituri, fursecuri, bomboane, cereale pentru mic dejun, brânzeturi, produse lactate, coloranţi artificiali, condimente, porumb preparat, amidon de porumb, cocosei, biscuiţi săraţi, creme de ou, sosuri de salată, gogoşi, ouă – albuş, arome artificiale, produse din făină, fructe conservate, gelatină, sos de friptură, tărâţe de grâu, îngheţata, linte, maioneză, carne – inclusiv peşte, moluşte, scoici, stridii si fructe de mare, uleiuri procesate, măsline în saramură, nuci, paste făinoase, produse de panificaţie, plăcinte, alune americane, piper negru, prune, prune uscat, produse din soia, zahăr rafinat, ceai indian, tutun, legume conservate, ceai negru, castraveti murati, nuci prajite, otet, fasole gatita, lapte de soia, nuca de cocos, etc.

                   

EMOTIILE NE INFLUENTEAZA NIVELUL PH-ULUI?

 

Studiile recente în psihologie au demonstrat că emoţiile negative precum stresul,  grijile, supărarea, ura, invidia, bârfa, teama şi insomnia, provoca aciditate in organism.

Bucuria, râsul, fericirea, odihna şi somnul creează alcalinitate.

      Un exemplu de influenta  a modului de viata asupra PH-ului:

  • mancatul asezat pe scaun (pentru o pozitie propice a colonului), in liniste, fara a vorbi, mestecand bine hrana, genereaza o stare pozitiva si alcalinitate in trup.
  • mancatul in stres, pe fuga, din mers, in picioare sau conducand masina, discutand contradictoriu sau privind la televizor, inghitind pe nemestecate, genereaza o acidifiere asupra organismului.

 Fenomenul de infuenta a starilor, asupra PH-ului, se proate compensa partial. Alimentele si apa consumata, prin calitatile si alcalinitatea lor ne influenteaza emotiile si trairile interioare, oferindu-le o nota pozitiva si o alcalinizare a trupului.

  Daca inca nu ne gestionam corect emotiile interioare si nu traim preponderent  stari pozitive, este necesar sa sporim gradul de alcalinitate al hranei la 90%, cel mai facil apeland la o apa alcalina forte (PH 9-10).

 

 

CONSECINTELE DEZECHILIBRULUI DE PH IN ORGANISM

- tulburarile hormonale;
- afectiunile cardiovasculare;
- pierderea sau acumularea excesiva in greutate;
- boli ale vezicii urinare si ale rinichilor;
- imunodeficienta;
- accelerarea proceselor oxidative ale radicalilor liberi;
- slabiciunea sistemelor structurale (oase fragile, fracturi de sold sau disconfort articular);
- disfunctionalitati hepatice;
- lipsa de energie;
- digestie incetinita si constipatie;
- dezvoltarea infectiilor fungice;
- dezvoltarea tumorilor;

- Sistemul digestiv. Majoritatea bolilor digestive (indigestia, greata, balonarea, refluxul gastric etc.) sunt cauzate de excesul de acid de la nivel gastric si de carentele in mineralele alcaline in tractul intestinal. Cand acestea din urma lipsesc si pancreasul oboseste.

- Sistemul imunitar. Mediile interne acide sunt propice dezvoltarii agentilor patogeni proveniti pe calea aerului. Agentii patogeni raman in stare latent in organism pe fondul unui dezechilibru de PH.

- Sistemul respirator. Atunci cand tesuturile si organele sunt supuse unei concentratii acide ridicate, transportul de oxigen este obstructionat catre celule, care nu mai pot respira corespunzator, pentru a elibera dioxidul de carbon. Astfel, se creeaza mediul propice de acumulare a mucusului la nivelul plamanilor, ceea ce conduce la declansarea racelilor, bronsitei, astmului etc.

- Sistemul nervos. Aciditatea excesiva slabeste sistemul nervos, prin privarea sa de energie.

- Sistemul reproducator. Cercetatorii incearca inca sa depisteze legatura exacta dintre disfunctiile sexuale si nivelul acid al pH-ului. Acesta din urma determina diminuarea libidoului, frigiditatea si fertilitatea, crescand totodata riscul de avort.

VA RECOMANDAM APE MINERALE CU PH NEUTRU, ALCALIN SI ALCALIN FORTE:

 

 

                                                     

 

Drepturile asupra acestui articol apartin exclusiv site-ului www.bacanianaturista.ro. Bacania Naturista acorda dreptul de a prelua articolul doar integral, mentionand sursa si cu link de acces la articolul initial

Comentarii (1)

popa petru - Feb 23, 2017

Articolul este deosebit de interesant,cu multe date obtinute din cercetari stintifice pe care trebue sa le retinem si pe care sa lefolosim in viata de zi cu zi.

Lăsați un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

Brandurile noastre partenere