Semintele de chia: DE CE si CUM sa le consumam

 

Istoria "super-alimentului" chia

 

Sunt atat de multe de spus despre semintele de chia! Beneficiile lor incontestabile le-au transformat intr-un super-aliment si medicament, de aur in orice dieta echilibrata si sanatoasa.

Semintele de chia sunt semintele plantei Salvia hispanica (membru vegetal al familiei mentei) si provin din America Centrala si de Sud. Sigur ai auzit multe despre ele, insa ceea ce poate nu stii este ca sunt una dintre cele mai vechi surse de nutritie din lume, documentate ca au facut parte din nutritia aztecilor si mayasilor inca din anul 3500 î.Hr. , si chiar folosite în scopuri medicinale. Nu intamplator chia este cuvantul mayas pentru "putere".

 

Cum e cel mai bine sa consumam semintele de chia?

 

 

Astazi, datorita disponibilitatii lor pe scara larga, semintele de chia pot deveni o sursa de putere pentru oricine! Sunt pur si simplu perfect adaptate pentru orice tip de mancare! Bogate in substante nutritive si atat de usor de pregatit pentru orice masa, ele pot fi consumate  atat crude, inmuiate in suc de fructe, dar si gatite, adaugate in mix-uri de cereale, budinci, produse de panificatie si chiar incluse in preparatele clasice ( ciorbe, tocanite, etc.), dar si consumate cu iaurt, salate, quinoa sau legume.

Semintele de chia au de asemenea o abilitate uimitoare de a absorbi apa si grasimile, astfel incat pot fi folosite pentru a ingrosa sosurile sau ca un substitut pentru oua. Daca nu le-ai incercat pana acum astfel, vei fi uimit/a de cat de practice sunt, in plus fata de beneficiile minunate pentru sanatate!

Si, ce le face in plus excelente in bucatarie, este faptul ca nu este necesar sa le maruntesti/rasnesti, asa cum este cazul semintelor de in spre exemplu. Ele pot fi adaugate in orice mancare ca atare, si poti fi sigur ca vei lua maximum de beneficii din consumarea lor, exact asa cum sunt!

 

De ce semintele de chia sunt atat de benefice pentru sanatatea noastra?

 

 

Pentru niste seminte atat de micute, poate e uimitor sa afli cate beneficii nutritive au!

Semintele de chia sunt bogate in fibre care ajuta in sustinerea sanatatii sistemului digestiv si sunt vitale pentru o digestie optima. Prin senzatia de satietate pe care o ofera, ajuta la stabilirea unei relatii corecte vis-a-vis de cantitatea de mancare consumata si sunt un aliat pretios in curele de slabire. O portie de 25 g de semințe de chia conține aproximativ 9 g de fibre. Cantitatea zilnica de fibre recomandata pentru un stil de viata sanatos este de 30g, astfel incat o portie de 25g de seminte de chia consumate in fiecare zi aduc un aport seminificativ in dieta ta.

Acizii grasi Omega-3 sunt cunoscuti pentru efectele lor antiinflamatorii, precum si pentru mentinerea sanatatii creierului si a inimii. Semintele de chia contin Omega-3 sub forma vegetala: acidul alfa linolenic (ALA). In special pentru persoanele care au ales o dieta vegetariana sau raw food si care nu isi procura Omega 3 din produsele pe baza de peste, consumul de chia este de un real folos pentru o nutritie echilibrata.

Semintele de chia au un continut important de proteine - deci sunt o sursa utila de proteine vegetale si aminoacizi, in special pentru dietele vegetariene si vegane.

Combinatia de grasimi, proteine si fibre determina o digerare relativ lenta a semintelor de chia, oferind astfel o eliberare lunga si lenta de energie, ceea ce menine stabilitatea nivelului de zahar din sange.

Semintele sunt bogate in minerale, cum ar fi calciul si magneziul ( ce sustin sanatatea sistemului osos), plus oligoelemente, cum ar fi manganul. Acestea din urma ajuta la producerea enzimelor, biocatalizatorii organismului, fara de care organismul nostru nu ar putea transforma hrana in energie vie pentru sustinerea vietii.

Alege sa adaugi si tu semintele de chia in dieta ta zilnica. Vei avea astfel pe masa un aliat care sa te ajute in eforturile tale de a avea o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

 

Bacania Naturista iti recomanda delicii vegane sanatoase cu seminte de chia, ce te vor surprinde prin gustul lor inedit si ingredientele alese cu grija si combinate cu iscusinta:

 

Crackers vegani Paleo, fara gluten, fara sare iodata

 

 
Crackers realizati manual, din seminte macinate lent, in moara proprie din lemn, intre pietre de macinis, asa cum se macinau cerealele in vechime. Producerea manuala, si nu industriala, a crackers-ilor nostri asigura pastrarea nealterata a continutului initial de fibre. Crackers-ii Bacania Naturista sunt realizati conform principiilor dietei Paleo. Amestecul astfel obtinut pastreaza calitatile exceptionale ale semintelor, iar continutul de fibre este maxim.
Ingrediente:
din seminte de canepa, seminte de chia, migdale macinate, zahar din cocos si sare de Himalaya.

 

Crackers vegani cu seminte de canepa si chia 

 

 

Produs cu adeaărat «hand-made», «manufacturat» in Romania.
Reteta este dezvoltata de catre o echipa de ingineri-tehnologi din domeniul alimentar, cofetari si maestri culinari, in parteneriat cu medici nutritionitti ti consultanti în domeniul stnttttii.
Procesele tehnologice folosite la fabricarea acestui produs sunt cât mai traditionaliste, chiar «de scoală veche».
Ingrediente (cat mai putin modificate fata de starea lor naturala): faina integrala de grau, ulei presat la rece de floarea soarelui, faină integrala de grau spelta, faina de hrisca, seminte de canepa (12%), seminte de in, seminte de chia, sare de mare fara adaos de iod, rozmarin.

COMANDA AICI

Lăsați un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

Brandurile noastre partenere